miercuri, 31 octombrie 2007

Un soBOR de preoti

Avertisment: urmatorul post nu va contine glumele, vulgaritatile si ura cu care v-am obisnuit pana acum (bine, poate in mai mica masura) in special datorita temei sale... sa-l numim informativ.
Deci sa incepem cu inceputul, ideea acestui articol mi-a venit cand intram de pe autostrada (nu mai stiu de pe care ca sunt asa de multe in Romania...) si pe un tramvai era reclama la BOR, adica Biserica Ortodoxa Romana. Mie in limitarea mea spirituala mi s-a parut asa, nu stiu, ciudat ... sau mai bine spus deplasat. Si pentru ca ziceam de lipsa inclinatiei mele fata de credinta (nu am sipirit dar compensez prin spiritualitate), atrag atentia ca aici nu vom discuta de credinta in Dumnezeu, sau nici chiar in extraterestrii ca la scientologi, ci de o ORGANIZATIE. Asta ca sa nu apara posturi cu "nieh, nieh, tu nu crezi in Dumnezeu". Bun. BOR dupa cum se stie apare in toate sondajele ca fiind organizatia care se bucura de cea mai mare incredere in randul romanilor (80 si ceva %), cu alte cuvinte este cu adevarat importanta. Si tocmai din acest motiv sunt cateva lucruri care nu-s tocmai de inteles... Cea mai grava problema mi se pare mie atitudinea generala propagata prin toti porii sai. Dintr-un motiv necunoscut mie se pare ca preotii de rang mic dar mai ales cei din conducerea BOR se considera cumva mai aproape de Dumnezeu decat ceilalti cetateni (remarcati nu am spus enoriasi, pentru ca este vorba de persoane de orice religie, care, macar in principiu, se supun minunatelor noaste legi). Sunt perfect de acord ca preotii sunt mijlocitorii credintei intre divinitate si pleava, dar asta nu inseamna ca sunt mai aproape. E ca si cum ai spune ca taximetrustul care ma duce in centru (mijlocul meu de a ajunge) este mai aproape de centru ca mine. Iar asta e un exeplu de gaga, ca la fizica cu distante reale, nu mai spun ca acolo este vorba de o mijlocire siprituala... Bun, chiar si asa, aroganta e tolerabila intr-o anumita masura, (bineinteles, celelalte organizatii, cum ar fi firmele pierd clienti daca au o astfel de atitudine si incearca sa o dreaga prin diferite metode cum ar fi reclama... o mai tineti minte pe aia de pe tramvai?) dar aici este amestecata cu anumite gesturi. Iata exemple: sa nu se poata da verdicte de catre instante civile asupra preotilor, sa nu sa poate verifica finantele bisericilor de catre garda financiara, sa
se obtina preferential de la stat diferite bunuri servicii si deduceri, etc.
Sa le discutam pe rand. Sa nu se poata da verdicte de catre instantele civile asupra preotilor, asta inseamna printre altele si tot scandalul cu CNSAS in care se pare ca BOR doreste sa decida singura asupra colaborarii prelatilor cu fosta securitate, facand apel la autodeterminare si regulamente interioare. De acord orice organizatie are dreptul la regulamente interioare care se pot referi la orice, de la confidentialitate pana la scuipat pe jos in birou, DAR nicio organizatie nu are dreptul ca in regulamente interioare sa ocoleasca legile statului. Cu alte cuvinte nici alesii lui Dumnezeu nu sunt mai presus de lege, nu de alta, dar poate imi fac si eu o culta ca Bivolaru si acolo sunt guru si am drept de viata si de moarte asupra adeptilor si pe deasupra nu pot fi tras la raspundere nici dupa... Asta ca sa nu mai vorbim ca spre deosebire de personajele laice, ca subsemnatul, preotii ar mai avea un secretul spovedaniei, un "mai curati ca restul", un "model pentru ceilalti", ehh, dar astea-s chestii, mizilicuri... Daca nu ar fi vorba de BOR as putea jura ca
e vorba chiar de dispret fata de restul populatiei tarii, nu de alta dar crampeie de nivelul asta de bun simt mai vezi doar la parlamentari. In afara de scandalul acesta actual inseamna ca daca un preot se manjeste cu cele lumesti cum ar fi furtul de exemplu doar BOR il poate sanctiona, iar cea mai grea sanctiune este excomunicarea... Foarte dur...
Ca veni vorba de furt, Bisericii i s-a parut ca, fiind asa de nelumeasca, nu trebuie ca veniturile sale sa fie impozitate. Si asta printr-un tertip logic numit sofism: adica au dat-o in derizoriu "cum sa vina inspectori financiari sa controleze cutia milei?!". Daca ar fi doar astea veniturile BOR tot ar fi nejustificat sa nu fie macar controlate (nu neaparat impozitate) deoarece cred ca am auzit cu totii de mana lunga a trimisilor lui Dumnezeu (ma refer desigur la momentele noastre de turist agro-rural cand intrebi: "bade al cui de dealul asta cu vie?""Pai al lui popa X"). Dar se mai primesc si donatii importante al caror evidenta nu exista, sau daca exista este cu totul secreta.
Si ca vorbim de secrete, nu inteleg cum nu au aflat si ei ca cea mai mare spaga se da la seminarul teologic (ca de, vorba aia, te aranjezi pe viata...) undeva la 20000 de euro, chiar mai mult pentru parohiile cu stare, batand chiar si 10-15000 de la drept sau medicina.
Si acum, cu ocazia veniturilor, sa vorbim de relatia cu statul. Stiati ca in Romania statul plateste salariile preotilor ortodocsi? A bineinteles din taxele si impozitele colectate de la toata populatia care e atat de fraiera sa le plateasca. Eu sunt tare curios ce parere au persoanele de alta religie care-si duc veacul si darile pe meleagurile noastre? Ce spune un catolic sau un mozaic care plateste un serviciu pe care nu-l va folosi? Aici BOR "ne mai face o aroganta" cum spune un clasic in viata: vrea sa se intituleze Biserica Nationala. Eu sunt botezat ortodox. Nu toti locuitorii sunt. Eu, ortodox nu pot exprima cat de ilegala ar fi o astfel de masura (exista o lege care spune care sunt cultele legale si care in ciuda numarului de enoriasi sunt egale in drepturi si atributii, mai plusam si cu Drepturile omului, acolo unde scrie ca oamenii nu trebuie discriminati indiferent de confesiune, si astea sunt doar la bunul simt). Bun, nu e o nenorocire, putin prea ilegal, dar care-i baiul de fapt. Pai daca e Biserica Nationala va avea, de asta data legal, dreptul sa faca gesturile cu care ne-a obisnuit : un teren gigant in buricul Bucurestiului (FF scump) pentru Catedrala Mantuirii Neamului (a carei utilitate si oportunitate sunt de discutat), pe moca cum se spune, licente de radio si televiziune luate fara licitatie, ziare sponsorizate de la stat pentru propovaduirea cuvantului cuvamntatorilor lui Dumnezeu, si alte nimicuri de astea "cado". Si asta in conditiile in care abia daca s-a miscat un deget cand a fost vorba sa nu se distruga o biserica catolica, sa le dea teren si sa plateasca cam toata constructia, nu doar sa nu fie daramata de constructia unui bloc de sticla si metal. Despre licente luate fara licitatie se poate discuta cu noul Patriarh (stiti cel cu dosarul trecut pe lista de dosare distruse in decembrie 1989, atunci in prima transa), care a fost foarte convingator pe langa conducatorii provinciei numite Moldova. Adevarul este ca intotdeuna BOR a fost favorizata in fata celorlalte confesiuni, dar se pare ca pe masura ce trece timpul pretentiile se maresc si se diversifica, tare sunt curios ce urmeaza ca acum avem un manager la conducere (nici macar nu am inventat eu acest atribut, dar se pare de la Iasi i-ar fi venit acest supranume).
Si acum o a doua parte a plangerii: imaginea BOR. Ca sa fiu sincer am aflat intamplator ca desi e contrar aparentelor Biserica are si proiecte laudabile, adica are cateva programe de educare pe diferite teme (civice, antidroguri, chestii uzuale), de asemanea are programe de ajutorare a batranilor si a saracilor si in general filantropii. Deci exista si o parte buna, dar cum am spus am aflat intamplator. Nu exista placute cu "aici sunt banii dumneavoastra" (nu sariti, glumeam) despre aceste lucruri. Pur si simplu nu exista o informare serioasa pe temele astea, nici pentru cei care au dat, nici pentru cei care ar da daca ar stii ce se face cu banii. Si aceasta stare de laissez-faire ar fi ok, daca imaginea ar fi grozava, dar sa nu uitam ca cineva nu s-a opus la distrugerea sistematica a bisericilor pe vremea lui Ceausescu, printre alte fapte discutabile.
Nu vreau sa se interpreteze ca generalizez. Sunt perfect constient ca exista oameni minunati in interiorul BOR, adica preoti care isi fac intradevar datoria de a pastori spiritual peste parohia lor, si care fac lucrul acesta strict din bunatatea lor interioara. Eu am ce am cu politicile de la centru (sa le zicem asa). De fapt pe mine ma doare faptul ca intotdeuna mi s-a parut ca ortodoxia este in primul si in primul rand de bun simt, si ca isi doreste cu adevarat sa fie langa oameni, si nu undeva mai sus, iar oamenii sa topaie s-o atinga precum copiii sub cirese coapte. Ca sa fiu mai exact: Patriahul sa nu declare ca toate religiile in afara de a noastra sunt de fapt secte (cu a facut noul Papa), sa nu fie interzis avortul si alte lucruri din viata intima a unui om, deci pe scurt sa poti sa faci mai mult de doi pasi pe strada fara sa ajungi direct in Iad. Am vorbit despre catolicism pentru ca este limita superioara de suportabilitate in restrictii (cu alte cuvinte fara discutii despre islamism). Ori, aceasta imagine idilica din mintea mea nu prea se potriveste cu faptele de mai sus. As vrea sa nu fie iar intelepciunea populara corecta: fa cum zice popa, nu cum face popa. Nu de alta, dar cred ca intrederea in BOR este 80 si ceva %, este si din cauza ca nu prea ai ce sa raspunzi in tarisoara noastra, nu doar din convingere... iar ce nu e din convingere se cam pierde in timp.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Alo... tovarasu...
Daca vreti sa aberati pe teme de "drept de viata si de moarte" aberati de voie in continuare, dar nu e deloc cazul lui Gregorian Bivolaru si al yoghinilor. Se vede ca nu cunoasteti mai nimic real despre subiect.

Mai lecturati aici ca sa aflati cum ati fost manipulat si apoi mai vorbim: http://misa-yoga.blogspot.com

Andu spunea...

Cat speram sa primim un coment de genul asta. In sfarsit. Genial!

Anonim spunea...

andule cred ca aproape ai varsat o lacrima de bucurie cand ai citit comentu asta

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Erol spunea...

Un raspuns pt yoginii misa din partea redactiei

Deoarece suntem un blog care respecta multiculturalismul (chiar si cel religios)voi spune un vechi proverb misa : nu te pisa impotriva vantului, unui frate cultist ii poate fi sete.

Anonim spunea...

Eu zic ca e o conspiratie mondiala ... Oricum pana una alta si BOR e o alta institutie prin care ,,trec banii mai oficial'' dintr-o parte in alta cat despre cei 80% credibilitate ... sa inteleg ca au raspuns ..''chestionarului'' numai pensionarii sau cum?

Andrei Goaga spunea...

din 50 la suta populatie rurala... si restul din ferentari, la ce te poti astepta ? prostimea se manipuleaza usor... mai ales religios...

Anonim spunea...

am vazut cum vorbeste un mare preot X. Termeni bisericesti, strict. Oare nu aceasta limitare a bisericii in biblie creeaza incapacitatea ei de ajuatare la real? Poate k biserica si membrii ei vor sa ajute populatia (in lumea lor privita printr-un vitraliu poate chiar cred k o ajuta) dar nu real, in material ci doar spiritual. pt unii nu e deajuns, intr-adevar, dar nu avem dc sa acuzam Biserica pt asta. Totu provine, in perspectiva mea, dintr-o lipsa de comunicare intre credinciosii indoctrinati si laicii liber-cugetatori (free mind) acorati in realitate, in problemele zilnice ronctre (ce includ mersu la spital, foame, etc).in concluzie, ce vroiam eu sa zic (fara a se vedea vreo inclinatie in a apara Biserica) e ca "BOR" este pur si simplu incapabila de a rezona la cerintele reale ale populatiei si , mergand pe ideea americana de apel la nebunie, nu poate fi acuzata pe motiv de boala, pe motiv de handicap.

Care expresie este cea mai de cacat?